marți, 6 septembrie 2022

Istoria bisericii baptiste la nivel mondial si local (Orăștie)

 Istoria baptistilor in lume, romania si Orăștie.

    Baptistii au aparut ca miscare crestina in perioada Reformei protestante din Europa Apuseana. Reforma a fost inceputa de catre Martin Luther in Germania si a fost dusa mai departe de alti reprezentanti importanti cum au fost Jean Calvin si Ulrich Zwingli in Elvetia. Prima biserica baptista s-a format in anul 1606 la Amsterdam (Olanda), dintr-un grup de imigranti englezi separatisti condusi de John Smyth. Ulterior, Thomas Helwis, colegul lui John Smyth, s-a intors in Anglia si a infiintat prima biserica baptista la Londra in anul 1611.

    Miscarea baptista datoreaza o buna parte din mostenirea ei de credinta miscarilor anabaptiste care au avut loc in Europa in secolele XVI-XVIII. Pentru credinta lor si datorita radicalismului stilului lor de viata, anabaptiștii au fost persecutați in intreaga Europa. Unele comunitati anabaptiste au gasit refugiu pentru o vreme si in Transilvania unde au ramas pâna in anul 1762, când au emigrat in Rusia din cauza persecutiei declansate in timpul domniei imparatesei Austriei, Maria Tereza (1740-1780).

    Miscarea baptista moderna din Europa a capatat amploare pe la mijlocul secolului XIX. Pastorul german Johann Gerhard Oncken (1800-1884) a avut o contributie decisiva in raspândirea miscarii baptiste din Europa in aceasta perioada. In România, inceputul miscarii baptiste este legat de venirea unei familii de imigranti germani la Bucuresti in anul 1856. Acestia au infiintat prima biserica baptista formata din credinciosi germani. Al doilea inceput al baptistilor in tara noastra a avut loc in Dobrogea, independent de primul inceput. Imigranti baptisti din sudul Ucrainei au ajuns in Dobrogea si au infiintat o biserica baptista in anul 1862 la Cataloi, astazi sat al comunei Frecatei din judetul Tulcea. Prin misiunea unui evanghelist baptist din Bucuresti, in anul 1870 s-a infiintat Biserica Baptista din Tulcea. In Transilvania credinta baptista a patruns prin activitatea unor misionari germani si maghiari. In anul 1874 s-a infiintat o biserica baptista maghiara in localitatea Salonta din judetul Bihor. Prima biserica de limba baptista româna a fost infiintata in anul 1886 in localitatea Chesa. Bisericile baptiste s-au raspândit cu rapiditate in Bihor, in zona Aradului si zona podisului Somesan. Aceste regiuni sunt si astazi zonele cu cea mai mare concentrare de baptisti din România. De aici, baptistii s-au raspândit in aproape toate judetele tarii. Constituirea Uniunii Baptiste din Romania a avut loc in urma formarii României Mari. In urma unei intâlniri din anul 1919, baptistii din Tara Româneasca si cei din Transilvania au hotarât sa se uneasca. Deciziea a fost aprobata in cadrul congresului din 1920.
    Dupa anul 1918, numarul credinciosilor baptisti din România a continuat sa creasca. Din datele statistice existente se observa ca in anul 1922 erau 22 228 de membri, iar recensamântul din anul 1930 a evidentiat existenta a 60 562 credinciosi baptisti. In anul 1942 bisericile baptiste din România aveau 93 842 de membri.

    Legea pentru regimul general al cultelor din anul 1928 prevedea la art. 53 recunoasterea drepturilor comunitatii baptiste acordate acesteia prin jurnalul (hotararea) Consiliului de Ministri nr. 2680 din 21 noiembrie 1927. Reglementarile ulterioare au inrautatit regimul juridic al cultelor evanghelice din tara. In conditiile implicarii Romaniei in al doilea razboi mondial si ale dictaturii militare a maresalului Antonescu, prin legile nr. 927 (1942) si nr. 431 (1943) au fost desfiintate toate asociatiile religioase din Romania si, ca urmare, baptistii nu au mai putut desfasura nici o activitate legala, bisericile au fost inchise si numarul lor s-a redus drastic. Pe lânga aceasta persecutie, pierderea Basarabiei a influentat negativ numarul credinciosilor baptisti din România. Legile prin care au fost inchise bisericile baptiste au fost abrogate printr-un decret regal la 31 august 1944. Dupa o perioada de liberalizare a climatului religios din România (1944-1948) regimul comunist a aplicat o serie de masuri represive si de subordonare a vietii Cultului fata de interesele dictatorii comuniste atee. Arondarea bisericilor, reglementarea serviciilor religioase in cadrul acestora, controlul numarului de studenti care puteau sa se pregateasca sa devina pastori si restrictionarea publicatiilor sunt doar cateva dintre masurile coercitive ale statului care au afectat negativ viata bisericilor baptiste in decenille VI si VII ale secolului trecut. Numarul credinciosilor baptisti avea sa scada la circa 90.000 in anul 1989. Dupa anul 1989 climatul de libertate religioasa a adus un reviriment in viata bisericilor, in prezent exista aproximativ 100 000 de credinciosi baptisti botezati, iar conform recensamantului national din anul 2002, un numar de 130 000 de cetateni romani au declarat ca apartin confesiunii crestine baptiste. 

Baptistii afirma ca autoritatea suprema in ce priveste credinta si viata spirituala o reprezinta Biblia sau Sfanta Scriptura care ii cheama pe crestini sa traiasca in ascultare de Isus Hristos. Baptistii afirma crezul crestin si acorda importanta istorica deciziilor sinoadelor si dezbaterilor teologice din primele secole ale crestinismului. Aceste scrieri si decizii nu au un caracter normativ pentru credinciosii baptisti iar invatatura lor trebuie sa fie validata de cea a Sfintei Scripturi.

In bisericile baptiste accentul se pune pe predicarea Sfintei Scripturi. Aceasta este insotita de rugaciune, studierea Bibliei, inchinarea prin cantare si darnicie. Loc central in slujba bisericeasca il are predica ce are rolul de a-L marturisi pe Isus Hristos, de a explica Scripturile si de a provoca si indruma credinciosii spre o relatie speciala si personala cu Dumnezeu. Fiecare credincios baptist este indrumat sa studieze zilnic Biblia, sa-si dezvolte viata de comuniune cu Dumnezeu, aplicand in viata sa de fiecare zi principiile pe care le descopera in Sfanta Scriptura. In bisericile baptiste se incurajeaza mentinerea unei vieti spirituale sanatoase si exista asteptari ca membrii sa adopte un standard inalt de moralitate.

            Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania face parte din Alianta Evanghelica din România, alaturi de cultele Penticostal si Crestin dupa Evanghelie si detine in coproprietate cu aceste culte Radio „Vocea Evangheliei”. Cultul Baptist din România este, de asemenea, afiliat organizatiilor baptiste internationale, Federatia Baptista Europeana si Alianta Baptista Mondiala, care grupeaza peste 200 de organizatii baptiste nationale si regionale din toata lumea, insumand aproape 50 de milioane de credinciosi. (articol preluat)

 

 Istoric BCB HARUL Orăștie

 

Istoricul Bisericii Creștine Baptiste Harul din Orăștie, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și încercările prin care ne-a trecut, ca a fost de partea noastră  (1Tesaloniceni 1:1-7;5:18). Mulțumim Domnului pentru trecut, dar si pentru prezentul bisericii și nădăjduim în progresul ei prin ajutorul Sau, în viitor. Iată pe scurt istoricul bisericii:

    In anul 1965, membrii fondatori au fost: familia Goronea Mihai, Lucretia, Victoria, Maria,familia Nutiu Zaharie, Mariana, familia Nutiu Pavel, Silvia, familia Gherman Ioan, Victoria si familia Tămas Rozalia (11 membrii) si 4 apartinatori (copii):Nutiu Daniel,Nutiu Ioan,Tamas Marta,Tamaș Iuliana.    

Această biserica era filiala Bisericii Baptiste Simeria, a funcționat vreme de 5 ani într-o cameră din casa familiei  Goronea Mihai din strada  7Noiembrie, nr.17, pana in anul 1970, când s-a mutat cu chirie- vreme de 2 ani într-o camera aflată în strada Oituz, nr.1(A), pana in anul 1972. Nuțiu Zaharia dorea să zidească o Casa Domnului, însuflețit de  acest gând s-a mutat din Simeria la Orăștie, a lucrat din greu atât  fizic cât și spiritual, a părăsit casa noua construită în Simeria, abia in 1970-1973 a construit casa din str. Nicolae Titulescu, nr.35, intr-o camera a funcționat biserica 2 ani, apoi intr-un garaj modernizat în suprafață de 35 mp, cu toate facilitățile, în gradina casei, pentru care a fost învinuit de autoritățile de-atunci că le-au înșelat așteptările lor să fie doar o casa de locuit cu garaj, nu se așteptau să funcționeze o biserica în garajil casei, dacă ar fi știut dinainte nu-i ofereau  autorizația de construcție.

La ultima adresa Biserica a funcționat până în toamna anului 1979, când familia Nuțiu s-a mutat la Timișoara. Biserica a crescut în acești ani la 25-30 de membrii și 10 aparținători, apoi cumpărându-se un alt imobil ce s-a transformat în casă de rugaciune pe strada Mihai Kogalniceanu, nr. 2,  până în anul 2012.

 



 În anul 2008 Biserica Creștină Baptistă Harul din Orăștie primește autorizația de constructie a noului locaș de închinare ce avea să se construiască în strada Pricazului, undeva în zona blocurilor ,  având ca punct de reper între sala de sport și terenul de tenis! Pastorul Gabriel Vițonescu a ridicat alăturii de  credincioșii creștini baptiști din localitate un Locaș nou de Cult pentru închinarea credincioșilor  în strada Pricazului, nr. 86 Orăștie, iar în luna octombrie a anului 2012 inaugurează închinarea în noul locaș ce cuprinde pe lângă locul de închinare: balcon, camera mama și copilul, băi moderne, sală de mese și conferințe, sălii de copii si bucătărie. De asemenea si o parcare pavată foarte generoasă!

    Pastorii Bisericii au fost: 

Pastor Vadan Vasile,a slujit 5 ani primul pastor, fiind Bis.Filiala la Simeria, intre anii 1965-1970,

Pastor Stancu Dragomir, a slujit 2 ani din Deva,intre anii1971-1973,

Pastor Bortes Ioan, a slujit 1 an din Brad intre 1973-1974, 

Pastor Herbei Pavel, a slujit 5 ani din Simeria intre 1974-1979 (A format un cor al bisericii, fiind dirijat de pastorul Herbei Pavel format din 15 persoane (fam.Nutiu, Istov, Tamas) in 1976, si o orchestra a familiei tot in acelasi an.)

Pastor Lazar Aurel  , fiind și vicepresedintele Comunitatii Baptiste Brasov,.

Pastor Lazar Siminel din Deva

Pastor Bojin Samuel, care lucra la interprindere IMO Orăștie, slujind ca prezbiter la Orăștie, apoi ca pastor girant

Pastor Vițonescu Gabriel Vasile in anul 2001 - un proaspăt absolvent al Institutului Teologic Baptist din București , pastorul Gabriel Vițonescu a preluat treptat slujirea Bisericii Creștine Baptiste Harul din Orastie pana in prezent 2022, slujind aproximativ 20 ani fiind cel mai longeviv pastor in Orastie ( A pus temelia unei Case De Rugaciune- ridicand-o intre anii 2009-2012  ( 5 ani) in strada Pricazului nr. 86 ani zona urbană de blocurilor ) 

    Din Biserica Harul din Orăștie a plecat la Seminarul Teologic Baptist București fratele Deceanu Romul, din Ocna Mureș, care a lucrat in Întreprinderea Chimica Orăștie intre 1973-1975,apoi a plecat la seminar intrând in lucrarea Domnului in zona lui de proveniență, iar apoi pensionar fiind se afla la Blaj.

               Astăzi biserica baptistă Harul din Orăștie se bucură de intrarea alături de pastorul Gabi Vițonescu un alt pastor, și el un fost absolvent al Institutului Teologic Baptist din Universitatea  București, pastorul Iosif Lazăr din Făget, jud. Timiș.

Marele număr de creștini care au ieșit din structurile bisericilor istorice formează, in acest secol informatic, biserici ale comunității, in care Biblia este studiata si respectata cu aceiași ardoare care a caracterizat crestinismul primelor secole. Tradusa in majoritatea limbilor de circulație, Biblia nu mai este astazi apanajul exclusiv al clericilor, ci a ieșit din nou in arena publica, adunând in jurul ei o noua generație.

    Mulțumim încă odată Domnului că a fost alături de  credincioșii baptiști din mun. Orăștie si astfel  ea a luat un avânt si mai mare. Slava Domnului Hristos!